fredag 30 augusti 2013

En tur med djur, en lagun och en rauk.

Många och vackra är fåren på Gotland. Dessa vitkalkade hus mellan majsåkrar, bara det får en att vilja bli keramiker och gå i långa linnetunikor, eller hur?

På lördagen åt vi långfrukost ute i trädgården och drog iväg på en biltur. Första stoppet var Slite marknad, det var en knallemarknad, men av det mysigare slaget, med en del hantverk och fint utspridd runt hamnen och parken. Vi fikade på kafé Medusa och Slite växte på en, inte så turistig ort utan en arbetarort med vackra gamla fiskarhus - riktigt mysigt!


Jag och Mis passade på att simma i den folktomma Blå Lagunen. Det var lite småkyligt, så det gällde att ligga i för att bibehålla värmen. Det var riktigt mysigt och en lite magisk lagun. Vi åkte upp till Fårösund för att tanka vår tomma bil och såg att en färja snart skulle lägga ut till Fårö. Vi passade på med en spontantur dit och det är verkligen inget jag ångrar. Riktigt vackert, så här kommer en bildkavalkad.







Efter Fåröturen åkte vi hem till den lilla magiska stugan med havsglimt och grillade, åt kvarblivna kräftor och det blev visst ett parti vist även denna kväll, men utan någon tur för mig och Professorn denna gång.

tisdag 27 augusti 2013

Helgens trip till Gotland



Vi åkte en weekend till Gotland för att hälsa på våra goda vänner Mis och Professorn. Det blev sena kvällsbåten torsdag kväll och hem tidigt på söndag då Gotlandsfärjan lockade med specialpris nu i eftersäsongen på de turerna. Det var det väl värt, då priset för oss med bil halverades i jämförelse med ordinarie pris.

På fredag morgon begav vi tre oss mot Kneipbyn, med andra ord en riktig barndag var inplanerad. Kejsaren var förväntansfull. Vi var lite tidiga och till min stora glädje passerade vi Leva Kungslador precis innan Kneipbyn som inte öppnade förrän om en halvtimme.
Morgonkaffe med dopp blev det trots Kejsarens protester, men inget som inte gick att övervinna med en sockerkaka med mörk choklad och smörkräm.
Leva Kungslador var verkligen så mysigt som jag hade hoppats på efter att ha läst om stället i livsstilsmagasin och på bloggar. Nom nom!


Kneipbyn var en perfekt utflykt med en 3,5-åring och den sensomriga fredagen till ära var det väldigt lugnt och skönt med få besökare. Där fanns sjörövarskepp, Pippis hus, åkattraktioner och ett jättefint vattenland som var roligt för både små och stora. Jag som älskar att ligga och sola, lyx när man har en liten en, passade på att pressa lite medan killarna åkte tur efter tur i vattenrutschkanorna.

Efter en glass inne i Visby åkte vi hem till våra kompisar för kräftor, kvällspromenad efter stranden och ett parti fyrmansvist. Attans vad livet är gott va!

lördag 24 augusti 2013

Höstens resplaner


I september åker jag och Kejsaren några veckor till Turkiet där vi har vår höst- & vårstuga, istället för att ha en sommarstuga här hemma. Vi har en lägenhet som är uthyrd på somrarna och där varmvatten och en av ac-anläggningarna har strulat i sommar. Jag ska dit och se vad som kan göras för att fixa till detta. Dessutom är det varmt och skönt där då, vi har en skön pool och ett varmt hav att bada i, så självklart kommer det bli lite semester där med.


Det är så vackert där!


Senare funderar jag på att ta en solsemester med Kejsaren i oktober/november kanske beroende på lite olika saker. Över jul och nyår tänker vi också resa bort och vi funderar på Asien någonstans. Jag älskar verkligen julen, men vissa år vill jag bara hoppa över släktpusslandet och hysterin och bara åka iväg och njuta av det enkla semesterlivet, långt bort från snö, mörker och Kalle Anka.

onsdag 21 augusti 2013

Dags för hemfärd igen

På söndagen flög professorn hem efter frukost. Vi andra begav oss till de Pijp som är en stadsdel söder om centrum kan man väl säga. Det är som Södermalm i Stockholm, en bohemisk lite hip och kreativ stadsdel. Kejsaren hade drömt om att åka spårvagn, så det gjorde vi dit. Vi rivstartade besöket i området med ett besök på det livsfarliga tårtkaféer De Taart van m´n Tante.






























Vi valde varsin bit och njöt av den kitschiga omgivningen, ett väldigt mysigt ställe. De satt som en sten i magen och sedan vandrade vi vidare.





























Vi hade tänkt kolla in den berömda loppmarknaden i området men lyckades pricka in dess ända stängda dag, så åk inte dit en söndag, om du vill besöka marknaden. Vi tog en promenad och helt plötsligt såg Mis något konstigt i ett fönster på andra sidan ån. Vi såg att det kl 12 på söndagen stod några unga tjejer i neonfärgade bikinisar och åmade sig i röda fönster inför totalt folktomma gator, en mycket udda upplevelse. Jag och Mis fick en varsin lysande ljusslinga med konstgjorda blommor som skulle viras runt ett cykelstyre - hur har vi någonsin kunnat leva utan en sådan frågar jag mig. Kejsaren körde några varv i en lekpark och vi tog en fantastisk lunch på
Bazar, en restaurang som har en mixad meny av nordafrikanskt och turkisk mat kan man nog säga. Lokalen, som är en före detta synagoga är helt magnifik!






























Vi kramade Mis på spårvagnen tillbaka till staden, då hennes flyg gick senare, och begav oss mot tågstationen för att hoppa på flygplatståget. Helgen till Amsterdam sitter varmt i hjärtat och någon dag kommer vi säkert tillbaka, men den gången utan barnvagn.

söndag 18 augusti 2013

Andra dagen i Amsterdam


Lördagen inledde vi med hotellets fantastiska frukost och tog en rask promenad till Van Gogh-museumet till vilket vi hade köpt tidsbestämda biljetter. Vi hade laddat Kejsarens Iphone rejält och han satt som tur var lite trött i sin barnvagn medan jag och Niklas delade på en guidad hörlurstur. Museumet var magnifikt, berörande, informativt och fördjupande. Van Gogh är absolut en av mina favoritkonstnärer och ännu mer efter det underbara museibesöket. Missa inte om du har vägarna förbi Amsterdam!

 



























Vi traskade sedan mot den flytande blomstermarknaden som var en mix av tingel tangel-butiker och riktigt fina plantor och exotiska vackra växter. Hem fick 50 oerhört vackra tulpanlökar och någon slags snödroppeliknande låg blomma som var urvacker på bilden åtminstone. Vi får se till våren hur de kommer trivas i vår trädgård.





























Kejsaren hade under dessa dagar tjatat om att få åka stor båt så jag och Niklas tog en paddbåttur med honom medan de andra shoppade och sov lite på hotellet. Vid det här laget var vi alla rejält trötta. Jag har aldrig någonsin varit i en så myllrande stad, förutom kanske Shanghai, men i de stora asiatiska städerna är tempot lugnare och det känns inte lika stressigt. I Amsterdam var det denna tid på året oerhört trångt, hela världens turister skulle visst samsas om de oerhört smala trottoarerna och gatorna. Överallt cyklar, människor, spårvagnar och bilar. Med barnvagn var det en rätt jobbig stad att vara i faktiskt. Så båtturen var väldigt fin och vi fick se lite andra och mer moderna delar av Amsterdam än vi hittills hade sett.


Amsterdam som stad är oerhört charmig och mångfacetterad. Oerhört många söta kaféer och butiker, båtar där stora gäng har picknick och ett bohemiskt skimmer. Å andra sidan red light district, coffee shops, drogpåverkade människor och kitchiga "museum" och turitsfällebutiker. Som tur är överväger den charmigare av de två delarna, men visst solkar den andra delen skimret en aning.

På lördagkvällen hade jag och Niklas bokat bort, på Norling, en tibetansk restaurang. Både vi och det andra paret har rest i norra Indien och där provat den fräscha tibetanska maten, så vi såg fram emot återseendet. Restaurangen var väldigt mysig, fräsch och med fantastisk service. Däremot levde den väl inte riktigt upp till våra nordindiska matminnen, men det är ju inte så konstigt.

På hemvägen tog vi en tur via Red light district. Det är ju ändå ett av de mest kända landmärkena för Amsterdam. Det var en rejäl cirkus och smått overkligt att se de väldigt unga, hårt sminkade och mentalt avstängda flickorna(tänkt ändå, det är någons dotter som står där inne och säljer sig) som stod där i fönstren och vickade på rumpan medan de blev betraktade som djur i bur. Red light tillhör väl inte ett av mänsklighetens vackraste och mest kärleksfulla skapelser direkt och eftersmaken var bitter och känslan av olust och deprevering sitter kvar på väldigt tydligt som en väldigt ofräsch beläggning på tungan nu när jag flera dagar senare skriver detta inlägg. Däremot alldeles runt hörnet när vi vek av från folkmyllret var det urmysigt och charmigt igen. Därifrån kommer bilden nedanför.

onsdag 14 augusti 2013

En första reseberättelse från Amsterdam

Jag och lilla Kejsaren åkte i torsdags kväll för att kidnappa Niklas på hans jobb. När säkerhetspersonalen på hans arbete busringde honom för att berätta att han hade besök, visade det sig att han varit busig och åkt lite tidigare från jobbet än han sa att han skulle. Först när vi gav luren till Kejsaren förstod han att något var konstigt. Han fick helt enkelt vända tillbaka. Tur nog jobbar han nära vår kära flygplats, så vi var snabbt på plats. En Starbucks senare satte vi oss på planet och redan där hade han klurat ut att våra kära vänner skulle följa med på resan. Våra vänner Professorn och Mis var redan på plats i Amsterdam och väntade på oss när vi trötta dök upp i den sena kvällen.

Vi bodde på
The Convent Hotel Amsterdam MGallery Collection, ett mysigt hotell som ligger väldigt central och har kanonbra frukost. Det var den bästa hotellfrukosten jag fått på mycket länge faktiskt och om ni bokar där missa inte beställa in pannkakor med socker, nom nom! Kejsaren är normalt sett dålig på det där med frukost, men de tre frukostarna som intogs där snittade han på 3 pannkakor per frukost - inte illa alls för en liten pyttemage.

Fredagen startade vi med att springa på en uthyrare av trampbåt och vi hyrde en timme. Jag och Mis trampade på och männen satt bakom och piskade på oss med hejarramsor. Det var mycket mysigt och stämningsfullt att åka runt i kanalsystemet, framför allt när vi vek av in i småkanalerna.


 


Efter det gick vi runt i stan och hängde i Vondelpark där vi tog en mysig fika och en tupplur i gräset.

På fredagskvällen hade Professorn och Mis bokat bord på en Indonesisk restaurang för att fira vårt födelsedagsbarn. Vi åt en fantastisk ristafell som är en middagsmeny med en massa traditionella rätter som man delar på. Det var mycket gott, ris, jordnötssås, kött, vitlök och chili i en salig mix. Vi rullade nästan hem och Kejsaren och jag rumlade i säng medan de andra tog en god öl på ett traditionellt nederländskt brunt kafé.




onsdag 7 augusti 2013

Amsterdam baby!

Jag sitter och skriver packlista till oss alla tre och kollar resetips på nätet.
Imorgon kväll ska jag överraska Niklas på hans jobb med en weekendresa till Amsterdam!
Vi får se om jag bloggar under eller efter resan. Det lär bli tre intensiva dagar, så troligtvis efteråt.

Ha en fin helg!

söndag 4 augusti 2013

East cost trail

Vi gick en bedårande och svinjobbig vandrig på 2.9 mil utefter kusten söder om St Johns på Newfoundland. Det var oerhört vackra scenerier hela tiden och attans vilken träningsvärk vi hade dagarna efter. Det var upp och det var ner och det var klättrande över stock och sten. Vissa partier var jättefint röjda medan andra var lite mer svårtillgängliga.




























Nästan halvvägs igenom trailen fanns en fantastisk sötvattenskälla som när de höga saltvattensvågorna slår in i källan bildas en gejser. Den sprutade med väldig kraft säkert 5-10 meter upp i luften beroende på havets styrka. Newfoundland är ingen badvänlig ö över huvud taget, havet är högt och grymt. Vädret är rätt grymt och väldigt omväxlande. Min syster har köpt dykarstövlar, då det regnar in i hennes vanliga regnstövlar där. Det regnar hårt rätt från sidan.







































Lilla vovven var tapper! Endast 9 månader gammal var detta en tuff trail även för henne. På slutet tappade vi bort kopplet och det blev lite otäckt då hon blev ostadig i benen på de branta bergsslickande stigarna.




















Precis innan solen gick ner nådde vi vår destination och lyckades dessutom se en stor kanadensisk älg från bilen på väg tillbaka till syrrans fina hus. Det var mycket skönt att komma hem igen, även om trailen var en av de absolut bästa dagarna under resan och hade vi inte haft småbarn eller äldre släktingar med på resan hade vi absolut passat på att hika ännu mer.

torsdag 1 augusti 2013

Det där med att resa med barn...

Vi vet att det här med att resa med barn väcker känslor.
Antingen får man höra: Åh, vad härligt att ni inte slutar med ert intresse bara för att ni får barn!
Andra tycker: Men så onödigt att släpa omkring det stackars lilla barnet överallt, han kommer ju ändå inte komma ihåg någonting när han blir äldre. Kejsaren är 3.5 år och har besökt 4 kontinenter vid det här laget och kallas Globetrottern på dagis. Det finns ju både fördelar och nackdelar med att resa med barn.

Här kommer listan. Däremot måste man inte åka på all inclusive-veckor jämt bara för att man har barn, så våga prova annat.

Fördelar:
1.
Människor blir väldigt vänligt inställd till en när man har ett charmtroll med sig, och vi möter mycket människor vi inte annars skulle ha fått kontakt med.

2.
Social träning. Min kompis från Namibia häpnade första gången när hon träffade Kejsaren och han tog henne i handen och drog iväg med henne. Hon är van vid att svenska barn är väldigt blyga när dom möter henne då hon är svart. Vår son har suttit i famnen på människor över hela klotet.

3.
Med lite planering och anpassning går det mesta. Vi har tagit med honom ut på resort i Filippinerna där vi har burit in honom i kajaker och i och ur båtar, vandrat med honom i ryggsäck i bergiga områden, åkt på bilsemester i USA(med Ipad och bilande i områden där det inte är så långt mellan ställena går det fint - ett tips är att bo på samma hotellkedja, det lugnar vår son väldigt mycket att han "känner igen sig") och haft med honom på Manhattan och i Hong Kong. I storstäder finns det ofta underbara parker med fina lekplatser. Det är ett givande och tagande.

4.
Världen blir roligare genom hans nyfikna ögon helt enkelt.

Nackdelar:
1.
Priset - ju fler som reser, ju kostsammare. Jag kan berätta att vi passade på att åka extra mycket innan Kejsaren fyllde två år, för därefter får man betala full biljett för honom. Vi reser nästan aldrig charter, just pga att jag är så bra på att boka det bästa själv och lyckas alltid få bättre pris på våra resor då. Tex 1 månad i Vietnam, Filippinerna och Hong Kong med lyxresorts, privat bil med chaufför mm för 40000:- för oss alla inklusive allt(då var Kejsaren under två år, så vi hade fått dyrare flygbiljetter om han var över, kanske 10000:- till). Det var verkligen en deluxe-resa.

2.
Underhållning och passning - no more heldag vid poolen(det har vi inte gjort före vi fick barn heller) eller långmiddag på restaurang, utan man får anpassa resandet efter barnet. Vår son är väldigt tålmodig som tur är och har följt med på bilsemestrar och långflygningar utan större problem. Vi får ofta höra från medresenärer om hur lugn och glad han alltid är - och det är han ju nästan alltid.

3.
När Kejsaren var mindre var packningen jobbigare, blöjor(jepp, de svenska slår alla länder vi har varit i, de läcker mindre nattetid), välling och en massa prylar. Ju äldre han har blivit ju neklare har det blivit. Vi har nog fått lite rutin också.