tisdag 29 mars 2016

Blue springs - bildregn

Vi har befunnit oss på resande fot under helgen. Vi åkte via Taupo till Art Deco-staden Napier på östkusten och tillbaka till Auckland via Taupo igen, pga den långa bilturen. Ett av stoppen mellan Taupo och Auckland igår var Blue Springs, ett ställe jag har sett många gånger på Instagram i många vackra skepnader.

Det var magiskt vackert! Källan går att nå från två håll, det ena innebär 1.5 timmes promenad enkel väg, men då vi hade en lång biltur och flera stopp på vägen tog vi den korta vägen som innebar ca 15 minuters promenad enkel väg.


Det går även att bada i de kalla källorna, När vi var där var det ca 15-16C, perfekt en varm sommardag efter den långa promenaden dit.


70% av allt buteljerat vatten på Nya Zeeland kommer från dessa källor.

lördag 26 mars 2016

Kiwi accent - Nya Zeeländsk dialekt

Kiwifågeln är liksom Nya Zeelands nationalfågel och Nya Zeeländare kallar både sig själva samt allt som är typiskt för Nya Zeeland för Kiwi. Även sin dialekt brukar Nya Zeeländare kalla Kiwi accent.

Många som kommer hit har rätt svårt att hänga med när lokalinvånarna pratar. Jag fann det svårast i grupp, när mitt tjejgäng träffades och det skämtades och berättades kunde jag vara rätt lost. De använder egna ord och tänker inte på att jag inte förstår vad det är. Numera har det gått över som tur är.

Det sötaste är ju ändå att Caesar lär sig engelska med Kiwiaccent från början. Han rättar mitt uttal mer och mer, inte för att jag säger fel, men för att mitt uttal är för amerikanskt. Så hur låter då Kiwi accent? Det finns så klart flera. Det finns flera lokala Pakeha(maori för typ viting :)-dialekter, sedan finns flera olika maoridialekter som skiftar lokalt. Dessa filmklipp här nedan ger dig en bild över hur Kiwi låter.

ew Zild - The New Zealand Accent

One News: Kiwi Accent

onsdag 23 mars 2016

Engelska eller svenska? Total förvirring

Förra veckan började det - den stora förvirringen. När jag började svara på min svärmors mail insåg jag efter ett tag att jag skrev till henne på engelska.

På Facebook höll jag på med ett inlägg när jag helt plötsligt ser att jag började skriva på engelska, övergick efter ett tag till svenska och sedan tillbaka till engelska igen. Jag kan dessutom blanda in svenska ord när jag pratar med mina kompisar här, men framför allt börjar min engelska flytta mer och mer automatiskt.


Jag fastnar fortfarande på ord, men de blir färre och färre. Det faktum att jag inte jobbar här har så klart saktat av processen med språket, men då jag börjat umgås med med mina tjejkompisar gradvis mer har även språket förbättrats avsevärt.

Bara det att jag och Anna promenerar varje dag nästan, att jag är kassör i skolans föräldraförening och sitter i möten med fundraisingföretag, är socialt aktiv på ca 4-5 ställen varje vecka samt inte umgås med några svenskar(förutom med familjen så klart) har gett resultat så här ett halvår in i vistelsen här.

Ett av målen med vistelsen här var att en gång för alla bli riktigt duktig i det engelska språket. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att prata engelska, ett språk med musik i sig och med en enorm uppsättning av pricksäkra uttryck som jag alltid saknar i det svenska språket.

måndag 21 mars 2016

Påskpyssel och en riktigt skön familjehelg

Åh, den här helgen har varit så himla lugn och skön trots att vi gjort en himla massa saker nu när jag tänker på det. Yogaklass, barnkalas, besök på Auckland zoo, en kväll med mina tjejkompisar, barnteater med mera.

Vi startade fredagen med att jag begav mig till Sheryl, där det skulle drickas vin samt tillverkas små påskharar till barnen, men i ärlighetens namn satt vi mest och fnissade. :) Jag gjorde ingen hare, då jag inte vill samla på mig saker i onödan, men jag hjälpte till med att klippa öronen till de andras kaniner. De blev supersöta och var enkla att göra, tutorial hittar du HÄR!


Hemma pågår en tävling, då Caesars hela klass fick plantera tre frön med rädisor på skolan en dag då de hade miljö- och naturtema. Om 6 veckor ska vi ta tillbaka det de odlade och den största plantan kommer då att koras. Caesars är än så länge störst bland sina kompisar så han är så glad, men så klart är det jag som sköter den.


Det här är något vi gör en del här på Nya Zeeland, hyr videofilmer. Det är så retro och mysigt, då dessa videobutiker fortfarande finns kvar i stor mängd här. Däremot vet jag att de är nedläggningshotade, då man laddar ner olagligt här i mycket större utsträckning än man gör hemmavid. Det har inte lagts någon energi på att stävja detta här, så som det har gjorts i Sverige med fällande domar mot stora nedladdare. Vi stöttar de lokala videobutikerna eller hyr on demand. Jag vill inte att någon ska sno mitt arbete och sälja det gratis, så jag betalar gladeligen för andras arbete.


Caesar och en av hans bästisar Gabby samt hennes lillasyster Zarah. Det är dags för barnteater. I min enfald trodde jag att titeln "Dr Seuz" syftade på den grekiska mytologin, men det är visst en känd barnboksförfattare. Grinchen som stal julen, Katten med hatten och Horton är några av de filmer jag har sett, men jag hade ingen aning om att de var kända barnböcker, så jag fick mig lite kulturella lärdomar på köpet. Det var en lokal teatergrupp som gjorde den roliga pjäsen.



Vi har passerat det lilla söta gamla huset som utgör gårdskaféet Shamrock cottage många gånger, men har aldrig kommit oss dit. Jag bara älskar Howick och Howick village, som ligger nära vår stadsdel. Det är som att befinna sig lite på den brittiska landsbygden. Här finns den lokala lilla bion, simskolan, slakteriet, grönsaksbutiken med mera, samt min gitarrskola.


Förutom charm levererade Shamrock cottage väldigt gott kaffe samt en lax och zucchinipaj som var oerhört god.


Ingen hike denna helg, men väl några sköna promenader hemmavid. Vid promenaden efter Rotary walkway var vi bara tvungna att stanna på denna härliga lekplats med en massa rutschkanerör i en lång backe. Precis då pågick visst också en av de stora fundraising events som ofta pågår här. Rotary har ju bekostat denna långa, fina gångväg utefter vattnet och arrangerade en stor marknad för att skramla pengar till underhåll och liknande. Hoppborgar, ponnyridning, lotter, korvförsäljning samt olika lekar anordnades.

Det bästa var att Nicke köpte lotter för 4 NZD, ca 24 SEK och vann handgjorda korvar, entrecote samt kyckling scnhitzlar från ett lokalt slakteri i Howick. Det blir finmiddag ikväll, måndag...


Nu är det måndag morgon och denna vy mötte mig när jag gick ner från övervåningen till nedervåningen för att ordna frukost, matlådor och badkläder till Caesar. De har simlektioner i skolpoolen måndagar och onsdagar under denna termin.


Caesar har ingen måndagsångest alls utan är alltid glad när han går till skolan och alla sina kompisar här - det glädjer mammahjärtat! Han sa i helgen: "Mum, I have got a problem and I don´t know how to solve it! Om vi flyttar hem igen, då får jag aldrig mer träffa mina vänner här, jag vet inte hur vi ska lösa det?!" Han såg så bekymrad ut medan han satt där och funderade på sitt nyfunna problem...


Efter avlämningen på skolan var det dags för den sedvanliga morgonpromenaden med min vän Anna, en ny vecka har börjat...

onsdag 16 mars 2016

Auckland topp 5 - enligt mig

Som en del av Oh darlings resebloggutmaning har jag pillat ihop ett inlägg med min 10 i topp-lista på sevärdheter i Auckland. Auckland är ingen riktig turiststad och i ärlighetens namn är den mycket härligare att bo i än att besöka tror jag, då den tävlar med all den fantastiska natur som finns i detta land. Detta är alltså godbitarna i min härliga hemstad.

1. Waitakere ranges - Piha beach och vattenfall


Den underbara enormt stora nationalparken Waitakere är Aucklands egen lekplats på helgerna. Här finns enormt mycket vandring, vackra surfstränder med svart sand, regnskogar, vattenfall du kan bada i och allt som behövs för att göra dagens utomhusaktivitet fantastisk.

Piha beach är den mest kända av stränderna och den är också enormt vacker. Stränderna på Aucklands västkust är strömma och man ska alltid hålla sig inom de röda flaggorna när man badar och ha koll på sina barn. Andra fina och lättillgängliga stränder är Karekare och Bethells beach.


I den mysiga byn Piha finns också några vandringsleder som leder till det vackra vattenfallet Kitekite. Ta med badkläderna, då detta är ett populärt vattenhål, om än lite kyligt. Karekare falls är bara 5 minuters promenad från vägen och även där är det badvänligt.

Waitakere är stort och utbudet av vandringar enormt. När man precis kommit in i Waitakere finns ett Visitors centre med mycket bra information och guider som man kan rådfråga. Även härifrån finns ett antal promenader. Jag har inte gått någon av dessa själv, men som allt i detta område, är de säkert jättefina de med.


Missa in att stanna till för en kopp kaffe i den übercharmiga konstnärsbyn Titirangi innan eller efter ditt besök i Waitakere.

2. Waiheke island - vingårdar, stränder och charm!


En dryg timme med båt från innerstaden i Auckland(passagerarfärja) eller från Half moon bay(båtfärja) där vi bor, tar det att nå denna mysiga ö. Den har blivit utsedd av Lonely planet som 6:e hetaste område att besöka under 2016. På Waiheke finns lite av allt, lite hippieställen, lyxiga vingårdar och enorma privata mansion. Samtidigt finns det en del bofasta områden med rätt sunkiga hus. Ön Waiheke har nämligen inte alltid varit lika populär som den har blivit mer och mer. För att ha råd med ett sommarhus här ute nu för tiden krävs en hel del dineros.


Naturen är enormt vacker, framför allt på den mer obebodda östra delen. Här kan man vandra runt Stoney batter, som är en före detta militäranläggning, som ligger vackert utefter gröna klippor utmed vattnet. Därefter kan man köra ner till charmiga Man´O´War för en mysig antipastolunch. De bästa badstränderna ligger på den norra kusten och jag gillade framför allt lite hippieaktiga Palm beach. Här finns en hipsteraktig pizzavagn som är väldigt populär om somrarna.


Den bästa restaurang vi åt på var fantastiska The Oyster in i Oneroa. Otroligt hög nivå på både service och mat, inte alltför höga priser och väldigt barnvänligt dessutom.

3. Viaduct Harbour - Aucklands Hammarby sjöstad fast utan barnfamiljerna


I Viaduct Harbour huserade vi de första veckorna i Auckland. Det är en härlig del av en annars inte så rolig innerstad.


Framför allt ska man ta bron över til Silo Park. Där pågår mycket marknader och utomhusbio på somrarna och här finns många sköna uteserveringar samt Aucklands fiskmarknad. Denna stad har ju fantastisk färsk fisk överallt... Har du barn finns ett par mycket fina lekplatser, en plaskdamm, basketplan och en massa roliga trappor att springa i.


Efter ett glas på en av uteserveringarna gör du bäst i att gå tillbaka till Viaduct Harbour och på en av bakgatorna hittar du väl dolda Industry Zen, Aucklands bästa japanska restaurang. Bordsbokning är ett måste om du inte har tur eller kommer någon udda tid. Deras Chotto Mix med Scallops(pilgrimsmusslor) är bara helt fantastisk!

4. Farmers markets - Clevedon och Matakana village


Jag vet inte hur många farmers markets, vintage markets och nattmarknader som finns i stan, men nattmarknaden vandrar runt och finns någonstans varje kväll i veckan.

Mina absoluta favoriter än så länge är Clevedon market som ligger söder om Auckland i den urmysiga lilla byn Clevedon. Från centrala Auckland tar det nog 30 minuter att köra till Clevedon. Här sitter man på höbalar, lyssnar på livejazz, dricker raw food-juicer och äter urgod tunn pizza eller fritter(fiskburgare typ).


Sedan går man runt, shoppar grönsaker, kikar ut över landsbygden, pratar med skäggiga gubben som säljer sin hemgjorda müsli och smakar lite libanesiska röror. Clevedon är den bättre inköpsmarknaden för skafferiet av mina två favoriter. Efteråt gör man bäst i att åka ut till Maraetai för att bada, gå efter vattnet och kika på alla multikulturella Aucklandbor som tagit med sig halva sina hem för en heldag på stranden, grillandes i sina stora soltält.

Hipsterbyn Matakana ligger norr om stan och tar ca 40 minuter att köra till från innerstaden. Byn är mycket söt, väldigt hipster och marknaden är rätt packad med folk. Matakana ligger i ett vindistrikt, så på vägen dit passerar man några fina vingårdar, som har provsmakningar och restauranger. Även i byn Matakana finns det några fina vinbarer.


Denna marknad är perfekt för frukost, sitt nere vid ån och lyssna till den musik, som även spelas på denna marknad. Sedan kan man köpa med sig lite matsäck och åka ut till någon av de fina stränderna eller parkerna med fin vandring som finns här utanför.

Jag har också hört gott om multikulturella Otara market samt den mer upmarket La Cigale french market i Parnell, som båda är matmarknader och pågår typ 8-12.30 på lördagar. För exakta tider gör du bäst i att googla helt enkelt.

5. De historiska fina förorterna, Parnell och Devonport


Både Parnell och Devonport är små mysiga förorter med vita, gamla snirkliga hus i bästa Villerkulla-stil. Här finns hipstermarknader på helgerna, fina kaféer och restauranger, shopping samt atmosfär.

Devonport når du med båt från Auckland CBD(city). Den torde inte ta mer än 10-15 minuter. Sedan kan du promenera utefter huvudgatorna för shopping, Devonports berömda chokladbutik och mat samt till öster efter vattnet för att bestiga en av Aucklands många vulkaner, North head. Här har du fina vyer över Auckland samt kan kika in i de gamla militärdelarna som fortfarande finns kvar uppe på toppen.


För frukost eller lunch är Corellis mitt allra bästa tips.

Stadsdelen Parnell når du efter vattnet västerut från CBD(city) via den berömda strandvägen Tamaki Drive. Följer du den ännu längre ut kommer du förbi Akvariet, stränder och otaliga fina förorter med uteserveringar. Viker du av mot Parnell ska du inte missa historiska Parnell road med sina små, quirky hus, boutiquer och charm. Man kan ta en promenad härifrån till Auckland museum som ligger precis bredvid. Är du badsugen finns Aucklands mest centrala strand i Hobson bay där ett mysigt utomhusbad också finns, Parnell baths.


måndag 14 mars 2016

Pasifika festival - den första svensk som deltagit där?

Varje år arrangeras Pasifika Festival under två dagar i Western Springs Lakeside Park. Det är alltså parken som ligger vid Auckland Zoo och Motat(Museum of Transport & Technology) sydväst om Auckland city.



Varje ö-rike(nästan) utanför Nya Zeeland har sitt eget område på festivalen med försäljning av mat, hantverk, drycker och med en egen scen där olika kulturella delar presenteras.



Då alla i min kör är samoaner förutom jag och Hanna skulle vi uppträda på scenen i den största avdelningen, the Samoan village. Det bor oerhört många invandrare från dessa öar i Auckland, men allra flest från Samoa.



Tyvärr var manfallet i kören enormt, så vi slutade som en kvintett, där jag och Hanna var med som ensamma sopraner. Vi två fick lite panik innan och övade extra på de samoanska texter vi skulle sjunga. Det gick finfint som tur var. Dessutom gick vi på en timme senare än schemalagt trots att vi var första akten på hela festivalen. Samoan time...just sayin´...




Jag, Nicke och Caesar spenderade hela dagen med att gå runt bland de olika, färgstarka ö-rikena. Vi tittade på uppträdanden, deltog i hantverksworkshops och såg intervjuer med olika skönhetsmissar. Deltävlingarna inför Miss World är otroligt stort i den delen av världen och jag delade scen med en rejäl kändis här, miss Samoa.



Vi åt såklart island food, vilket ofta består av grillat kött, kyckling, lamm som serveras tillsammans med olika rismixer, pastasallad och chop suey-nudlar som av någon anledning bitit sig fast rejält på öarna. Favoriten var dock de färska fruktshakerna och glass som serverades i halvor av ananas och vattenmelon. På vissa öar är också friterat bröd stort, typ som en donut utan fyllning.


Det roligaste var ändå att min körledare Simon frågade mig om jag ville uppträda med någonting en halvtimme på söndagen på scenen i Saoman village. Jag tackade vänligt nej, då det skulle ha känts lite konstigt. Nog för att en av mina gitarrlärare och jag har pratat om att göra lite jazzspelningar ihop, vilket jag inte har gjort på många år. Lite svenska folkvisor på den samoansk scenen kanske hade berikat festivalen ytterligare, vem vet?

onsdag 9 mars 2016

Drömresemål just nu

När man bor här på andra sidan jorden blir ju de lättillgängliga resemålen de som i Europa är de mest exotiska. När man från Sverige har 3.5 timmars flygresa till Spanien kommer man till Fiji, Samoa, Tonga och Cook islands med samma flygtid från Auckland.


Däremot har jag ett mycket mindre resebehov härifrån, då min vardag helt enkelt inte är lika grå och stressig som hemmavid. Jag är ju deltidshemmafru(egentligen inte då jag jobbar halvtid & pluggar halvtid, men båda sker ju på distans) och har min son i skolan 6 timmar per dag) och bara älskar det, med den frihet jag har och den extratid jag har för att spendera med Caesar, om man jämför med livet hemma i Sverige.

Jag hade en fundering på om jag och Caesar skulle försöka komma med något flygplan någonstans i april när han har höstlov, men han vill inte och jag känner inte heller något behov. Det är fortfarande 25C här och varmt i havet. Det finns så mycket vackert att se runt Auckland, så vi blir nog hemma.


Överst på min drömreselista ligger just nu typ alla söderhavsöar, som vi har som mål att bocka av under våra två år här. Stannar vi längre än så utökas listan, därför har jag delat upp den.

1. Samoa(redan inbokat i september 2016)
2. Fiji(redan inbokat i juli 2016)
3. Bora Bora
4. Rarotonga
5. Tonga
6. Sydön med husbil(redan inbokat i december 2016)
7. Stora Barriärrevet i Australien


Om vi stannar längre än två år tillkommer dessa:
8. Hawaii
9. Tokyo
10. Bali
11. Peru
12. Perth i Australien

Ja, vi håller oss nog upptagna några år med dessa resplaner är jag rätt så säker på. :) Var har du för drömreselista eller resplaner för tillfället?

Spontanitet

När vi vaknade i söndags var vi alla trötta och sega. Efter en lång morgon bestämde vi oss för en snabbis på vår favorit Clevedon farmers market och sedan köra vidare söderut, på kustvägar vi aldrig varit på.



Självklart ligger det ju flera nationalparker med vandringsstigar en masse även där, så vi tänkte spontanstanna vid någon av dom för en kortare promenad och kanske ta ett bad i havet.

Istället körde vi vidare söderut och svängde av vid den sydligaste av parkerna, men såg att stigarna var steniga. Vi behövde en park med gräsmark för Caesars skavsår på ena foten. Han behövde helt enkelt kunna gå barfota. Vi kikade på parkens informationstavlor och där stod en notis om ett ställe längre söderut som var känt för sin fish and chips samt ett thermalbad med en stor pool.

Ändrade planer! Vi hittade även en lekpark med pirattema vid havet till Caesar i Kaiaua.



Fisken var fantastisk! Jag har aldrig förstått fish and chips när jag har provat det i London, i Kanada mm. Här på Nya Zeeland är den däremot fantastisk.

De väldigt stora, köttiga fiskarna som fiskas i haven här utanför och det faktum att fisken alltid är dagsfärsk lägger en fin grund. Sedan att Nya Zeeländare älskar allt som är friterat och därför också är riktigt bra på friterad mat och pommes frites blir kombinationen bara så vinnande.


Sedan drog vi vidare och fördrev eftermiddagens sista timmar på Primera hot springs innan vi tog de vackra slingrande vägarna genom Hunua Ranges tillbaka till Auckland igen. Thermalbadet hämtade sitt vatten från 33 olika källor och har visst den största thermalpoolen på södra halvklotet. Den är hela 47 meter lång.